Pokračovatel starého blogu, poněvadž Ofélie si tam už naplnila kapacitu galerie...

Seitan ála houbový guláš

22. october 2015 at 20:19 | Ofélie |  KUCHYNĚ




1. pšeničný lepek smícháme s vodou, kydnem někam na stůl a necháme deset minut vegetit. pak nakrájíme na kousky. (nebo koupíme hotovej seitan > první část odpadá, já si ale radši dělám seitan*** sama doma :) )
2. hodíme na pánev spousta červený cibule (ne vcelku) a ty seitanový kousky a smažíme. když cibule vypadá, že toho má dost, přidáme houby
3. zalejeme zeleninovým vývarem, nebo vodou s kostkou bujónu a přidáme: česnek, pepř+sůl, kmín, spoooousta červený papriky (vysypala se mi tam omylem kořenka), ještě sójovku, majoránku a možná chilli
4. vaříme cca půl hoďky pod pokličkou a pak zahustíme
(to si rozmícháš ve troše studené vody mouku, aby se nezdrcla, z omáčky na pánvi vyndáš všechno na talíř a pomalu tu vodnatou mouku přilejváš při míchání do omáčky. a pak tam zase naházíš ty věci, co tam předtim byly.)
5. fertig! všem vám danke danke a můžete papat
*** pokud někdo neví, co je to ten seitan, tak je to veganská náhražka masa.
Jak konzistencí, tak poté i chutí, když umíte dobře kořenit :) Nejraději kupuji seitan fix, což je takový bílý prášek (samotný pšeničný lepek) který po smíchání 1:1 s vodou změníme na hmotu, se kterou po nakrájení nakládáme jako s masem:) V takových těch zdravých potravinách (či jak tomu říci) seženete už i seitan hotový, ale je podstatně dražší a přecijen- už z něj neuděláte třeba "masové" kuličky, nebo karbanátek, kdežto doma můžete tvořit :))
A pokud je někdo ještě větší kutil, můžete si vypreparovat i onen pšeničný lepek doma! Tu ten recept http://www.nazeleno.cz/bio/seitan-cenny-zdroj-bilkovin-za-par-korun.aspx
 

Be the first one to judge this article.

Comments

1 Em s tečkou | Web | 22. october 2015 at 20:20 | React

Tyjo, kladu si otázku, jak moc je to pro tělo vhodný, když jsem zjistil, co to vlastně je... vzhledem k tomu, že mam celiakii a vidim, co se mnou dokáže lepek dělat, začínam si myslet, že by ho neměl nejlíp jíst nikdo, i neceliaci... zajímavý, vůbec jsem netušil, že je to čistej lepek.

2 Marie. | Web | 22. october 2015 at 20:21 | React

I když jsem neskutečný masožravec, tohle bych si s chutí dala, protože to vypadá moc dobře. :)

3 A | Web | 22. october 2015 at 20:21 | React

Božé, a já se tu cpu nějakým ubohým salátem a zdravým (=ne zrovna chutným) chlebem s hořčicí. :D
Vypadá to SKVĚLE.

4 soul-underground | Web | 22. october 2015 at 20:22 | React

Vypadá to lákavě, ale veganství neuznávám. Ale uznávám, že u tohoto jídla bych si klidně i přidal :D

5 Michal | Web | 22. october 2015 at 20:23 | React

Věřím, že gulášek je dobrý, ale pro mě největší inspirací je ten seitan, to jsem nezkoušel (líbí se mi verze vlastněvýrobní)

6 Viollet | Web | 22. october 2015 at 20:23 | React

Na ty brambory mám strašnou chuť, sežrala bych pekáč. A vůbec, celé to vypadá dobře, aj když seitan normálně moc nejím.

7 womm | Web | 22. october 2015 at 20:24 | React

Na fotke to vyzerá super, ale totálne ma zaskočil ten čistý lepok. Aj ma to dosť odrádza. Som na vážkach, ako sa hovorí :D

8 dendulie | Web | 22. october 2015 at 20:24 | React

Bomba!
Veganská strava je tak rozmanitá, plná chutí... :)
Sama jsem vegan 10 měsíců a musím říct, že se cítím o mnoho lépe, jak psychicky, tak fyzicky :)

9 Tajemná Temnota | Web | 22. october 2015 at 20:36 | React

Vypadá to skvěle a vsadím se, že to i skvěle chutná!
Tvůj popis vaření se mi líbí. Vařím asi tak nějak podobně. Co se najde ve špajzu to vrazím do hrnce xD.

10 Lovely Creature | 22. october 2015 at 20:36 | React

Dík za parádní recept. Výsledek úžasnej.  Seitan znám asi týden a je to moje životní láska!

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.