Pokračovatel starého blogu, poněvadž Ofélie si tam už naplnila kapacitu galerie...

Jednoduše a zdravě: Nákupní seznam

23. october 2015 at 19:27 | Ofélie |  KUCHYNĚ
Jíst zdravě je pro mě jedna z priorit a podstatná součást mého životního stylu, proto bych se chtěla podělit o seznam potravin, které ve zdravé veganské kuchyni nesmějí chybět.
Vařím ráda a pořád. Je to pro mě způsob jak spočinout, meditace, lék pro duši i tělo, způsob jak dát lidem najevo, že je mám ráda a možnost, jak se kreativně realizovat. Vařit a jíst mě učí být trpělivá, přesná a vědět co chci.
Dost lidí si ale myslí, že vařit zdravě je těžké, pokud má člověk omezený rozpočet. Já zažila obojí (jak neomezené možnosti ve vaření, kdy jsem si mohla kupovat kokosová mléka, různé druhy olejů, exotické ovoce a spousty sušených srandiček, tak když bydlím sama, počítám vše na korunku přesně, kupuju jen základní zeleninu a ovoce za odměnu, na dobroty si dělám pořadník a každý týden sčítám, kolik jsem utratila, abych věděla své možnosti do dalšího týdne) a musím říct, že s omezeným rozpočtem je to mnohem větší "sranda".
A já se prostě zdraví na úkor ceny (mýtus!!) vzdát nedokážu, proto jsem si hrála a sestavila tenhle seznam, který zaručí, že budete jíst zdravě a přesto neutratíte všechny své úspory za jídlo :) Důležité je taktéž nekupovat polotovary, věřte že vše se dá vytvořit doma a za mnohem lepší kvality a méňě peněz. (Když půjdeme úplně dopodrobna, můžete si doma vyrobit i tofu nebo majonézu, jogurt nebo smetanu, na vše bych chtěla postupně přidat recepty...)




ZELENINA & OVOCE

Zeleninu nejraději kupuju na trzích, je čerstvá, voňavá (což je pro mě moc důležité), saláty z Kauflandu vždy smrdí hrozně chemicky a to přece nechceme ani čuchat ani jíst! A cena je velmi podobná zelenině z supermarketů. (Kvalita naprosto nesrovnatelná!) Kdo ochutná rajčata z vlastního pěstění, nebo alespoň z trhu, ty z Lidlu už si nikdy nekoupí. Podle všemožných tabulek nám ovoce a zelenina rok od roku ztrácí procenta vitamínů a minerálů, které měla dříve a tak vlastně, pokud chceme dostat do sebe to, co mohly naše babičky, musíme sníst o kvanta víc. Na což nikdo nemá moc kapacitu a proč taky. Proč se cpát prázdnou zelenou hmotou, když si můžu pořídit na pohled třeba nedokonalejší, ale rozhodně hodnotnější kapustu, u které vím, že není "dutá". Kupujeme tolik věcí a stovky nám z peněženky létají, aniž bychom si toho všimli a pak u jedné cukety přemýšlíme, zda-li nám ta zdravá, ale o dvě koruny dražší za to stojí. Jako vážně?
Je pravda, že chodit v přesnou hodinu každý týden na trh a nemoci si ve čtvrtek v 10 večer usmyslet, že potřebuju nutně lilek a skočit si pro něj, je v dnešním způsobu žití kolem, trochu "nepraktické", ale člověk si z toho rychle udělá rituál, těší se, až v sobotu ráno vyskočí z postele, vezme plátěnky a psa a vyrazí na trh. Těší se na úsměvy prodavačů, s každým si trochu popovídá, třeba se seznámí i s jinými zajímavými lidmi, kdo ví... Každopádně většinou je takhle strávené dopoledne mnohem hodnotnější, co se týče péče o naši mysl, než to strávené u notebooku v posteli.
A už k tomu seznamu, že...

  • špenát
  • kapusta
  • rukola
  • salát (nejraději mám dubáček)
  • brokolice
  • květák (zrovna ten já skoro nekupuju, jde o osobní preference, inu- levný a zdravý je :) )
  • cuketa (nebo lilek, ten já raději)
  • brambory (jak batáty, tak klasické "české" :) )
  • mrkev
  • řepa (jak kořen, tak nať)
  • zelené fazolky

  • jablka
  • grapefruit
  • banány
  • citrón (kupuju raději limetku, když je ve slevě)
  • jahody/borůvky/ostřužiny/maliny
(ty lesní plody: většinou bývají velmi drahé, ale v Makru, nebo v některých dalších velkých supermarketech se dá koupit tohle pidi ovoce zmražené v pytlích a za pěkné ceny. A do smoothie, nebo do koláčů se rozhodně hodí, alespoň pro barvu a chuť. A když si ho vypěstujeme sami, ještě nás obšťastní svým neskonalým prospěchem pro naše tělo!)

  • 2 sezónní potraviny (dýně, rajčata, chřest, melouny, broskve...)

TUKY

Tuků dokážu za den spořádat opravdu velké množství, nejvíc tomu vděčím díky extra panenskému (tj. první lisování, za studena- nejvýživnější) olivovému oleji, který si dávám snad úplně do všeho. Zbožňuji jeho chuť na čerstvě upečeném natrhaném chlebu, miluju narychlo osmaženou zeleninu (růžičková kapusta (předem předdělaná na páře), mrkev, celer, špenát) skoro "topící se" v oliváči. Nebo vždy na podzim ujíždím na vlašákách v medu... ♥ Každý si musí sám na sobě vyzkoušet, kolik tuků ve stravě mu vyhovuje, někteří lidé jsou vyloženě sacharidoví, některým funguje lépe tělo, když jedí více tuků. Není každý tuk špatný tuk. (Ale to už jistě každý ví.)
  • 1 olej na dochucení- extra panenský (nejlépe olivový, nebo sezamový, podle toho, jakou máte raději kuchyni, olivový je lepší pro evropská jídla, sezamový zase pro asijská...)
  • 1 olej na smažení (nejlépe kokosový, nebo slunečnicový, hlavně ne řepkový, prosím!)
  • avokádo (to když se poštěstí slevy:), je velmi důležitým zdrojem draslíku a stará se nám o mozek)
  • oříšky (vlašské, lískáče, kešu, mandle, nebo para (ňam!) )
  • semínka (slunečnicová, sezamová, lněná)
  • a pro vegany ještě skvělý lněný olej (nejlepší zdroj omega-3, prevence bolavých kloubů)
  • olivy

OBILNINY & LUŠTĚNINY

Tyto potraviny vydrží dlouho a proto je lepší je kupovat po velkých baleních. Pomůžete jak svojí peněžence, tak životnímu prostředí. Velká balení rýže kupuji v Praze v Sapě, pro ostatní suroviny je dobré se buď dělit u velkého balení s rodinou, nebo s kamarády (koupit 20 kg cizrny a ono si to těch 5 lidí vpohodě rozdá- cena je nesrovnatelná a ten látkový pytel se dá použít na další věci:) ), nebo kupovat v bezobalových obchodech (pytlici.cz, bezobalu.org...)
  • rýže (jednoznačně číslo 1 pro mě! Můžeme ji dělat jak nasladko, naslano, má tisíce úžasných druhů a když to není klasická bílá parboiled, má i skvělé nutriční hodnoty. Jasmínová (thajská), basmati (indická), červená, sushi, černá (indiánská)... Je lepší kupovat tu se slupičkou... Já mám nejčastěji doma červenou a jasmínovou nebo basmati, jednou za čas sushi.)
  • jáhly (též jak nasladko, tak slaná verze je cool. Používám ji jako přílohu k patizónovým řízkům, celerovým řízkům se špenátem, místo kuskusu (jáhly mají lepší výživové hodnoty), dělám jáhlové nepečené koláče a ráno mám radši jáhlovou než ovesnou kaši)
  • pohanka
  • rýžové nudle/rýžové vločky (první je nezaměnitelné do východoasijských jídel, do polívek i k woku.. a rýžové vločky používám do kaše. Obojí mívá většinou velmi milé složení (čímž myslím pouze rýžovou mouku).)
  • ovesné vločky
  • quinoa
  • čočka (opět více druhů, nekonečně využití: červená, žlutá, hnědá. Nejlépe stravitelná je ta první. Když se vám omrzí v klasické podobě (tedy něco jako kaše), ze žluté a červené se dají dělat božské omelety!)
  • cizrna
  • jakékoliv fazole
  • žlutý hrách

NA DOCHUCENÍ

  • petržel (jak kořen tak nať)
  • jarní cibulka
  • sušená rajčata (nejraději kupuji ty bez oleje, cenově to vyjde mnohem lépe a dá se s nimi lépe pracovat. každopádně kdykoliv je budete potřebovat nasáklá olejem, můžete je hodit na chvíli do hrníčku s nějakým olejem, co máte doma- zaručíte si, že olej nebude řepkový, nebo nějaká jiná šílenost a zároveň je to pořád cenově mnohem výhodnější:) moje maminka kupuje sušená rajčata nadrcená a sype to do jídla normálně jako koření, což by s těmi v oleji samozřejmě nešlo)
  • sůl & černý pepř
  • chilli (jak čerstvé, sušené, celé, drcené, kousky... Pro jemnější povahy doporučuji kayenský pepř)
  • kurkuma (úžasný a zdravý dar přírody, základ kari)
  • koriandr (nejlépe čerstvý)
  • bazalka (nejlépe čerstvá)
  • jablečný ocet (pouze raw)
  • kvalitní sojová omáčka (nejlépe tamari, nebo yamasa- hlídejte si složení!)
  • kmín (mně chutná více ten římský)
  • med (kvalitní od včelaře, u kterého víte, jak se o včeličky stará a že je nedokrmuje cukrem- takový med je jak eticky nevhodný, tak postrádá důležité látky, díky kterým je med léčivý)
  • a samozřejmě jakékoliv oblíbené preference :) (za mě lahůdkové droždí, černá sůl, řasa nori)

VÝJIMKY V PYTLÍCÍCH, SKLENICÍCH A KONZERVÁCH

  • kokosové mléko (když na něj zbydou peníze, je to úžasný pomocník jak v asijské kuchyni, tak při přípravě veganského sladkého)
  • rajčatový protlak (když není sezóna rajčat a také je to skvělé dochucovadlo omáček, polívek a já si ten protlak ředím vodou, když mám chuť na rajčatový džus :D Koukejte na složení. Samozřejmě jen rajčata, sůl (a voda) je to, co chcete.)
  • cizrna - a to z důvodu té vody, ve které cizrna plave :) (o tom samostatný článek)
  • tofu (nejlepší dělá značka AlfaBio, teď přejmenovaná na Luther)
  • rostlinné mléko (já si vyrábím domácí: kokosovo-ovesné, makové nebo mandlové, ale naprosto miluju špaldové z dm a vždy mám doma jedno sojové v krabici. Domácí mléka jsou sice levnější, ale rychleji se kazí, tudíž pro človíčky, kteří se stravují sami, je lepší koupit krabici a používat ji celý týden, než každé ráno mixovat trošku vloček, abych měl půl hrnku ovesného mléka do kafe.)
  • čokoláda ♥
  • mouka (sojová nebo cizrnová na zahuštění polévek a slepení karbanátků, špaldová a rýžová na zdravé pečení)
  • celozrnný chléb (ano, úžasný mají v Kauflandu. Nebo si ho samozřejmě můžete péci doma)
  • tahini (pokud si nemůžete vyrobit vlastní)

+

Samozřejmě je každého styl vaření a preference, tudíž tohle je seznam, který naprosto postačí mně, proto bych ještě přidala tyto dvě suroviny, které používám, ale naprosto vám je nemohu nutit. Jsou to věci, které mi za těch pár let, co trávím u sporáku, velmi pomohly a ulehčily práci :)
  • psyllium (používám do pečení, udělá houstičky i z bezlepkové mouky krásně nadýchané a měkoučké. Je velmi zdravé, zvlášť pro lidi, kteří nemají dostatek vlákniny, pomáhá čistit střevo a klidnit trávicí trakt.)
  • xanthanová guma (tu používám hlavně do kosmetiky, ale lze tím krásně zachránit i domácí majonéza, nebo rozteklý cheesecake. Xanthanová guma je vyrobená z cukru a je certifikovaná jako zdraví neškodná, povolená k použití do BIO výrobků :) )
 

3 people judged this article.

Comments

1 Karma | Web | 23. october 2015 at 23:15 | React

Skvělé! Ah, miluju tvoje články a ty fotky jsou jako pohlazení po duši, vážně. Akorát by mojí perfekcionistické dušičce udělalo dobře, kdybys je dávala na střed, haha, jsem hrozná. :D Jinak s přesunem nového blogu do AK určitě nebudeš mít problém, jen chvíli počkat, aby byl starší tří měsíců, já se takhle přesouvala co jsem v AK třikrát snad a není problém, zvlášť u lidí, u kterých je jasné, že budou dál blogovat a stejně kvalitně. :)

2 Fernweh | Web | 24. october 2015 at 8:56 | React

Krásný článek. Bohužel, žádné trhy tu v okolí nemáme. Každopádně, doma chleba pečeme a hodně zeleniny si pěstujeme, takže toho přes léto až tolik v supermarketech nekupujeme. Jak připravuješ cizrnu? Já si ji vždy kupuju v konzervě, protože i když tu v pytlíku namočím přes noc a potom vařím není úplně měkká, jako ta v konzervě. Nemáš na to nějaký trik? :D Sojová mléka používám hlavně do kafe a občas do pečení, takže jak říkáš, ta krabice tam někde v lednici vždy je.
Co je špatně s řepkovým olejem?
Kde seženu Xanthanovou gumu?

3 lady Lianna Ellusive | Web | 24. october 2015 at 15:19 | React

Já bych si spíš než nový blog založila Flickr - tam máš 1 TB místa na kde co :-) . A mohla by sis nechat původní blog :-)

4 Délie | Web | 25. october 2015 at 12:33 | React

Milá Ofélie,

prvních pár vět článku na tvém předchozím blogu mě vskutku vylekalo. Naštěstí zbytečně.
Jsem člověk hodně introvertní a komentáře běžně nepíšu, resp. nikdy si nejsem jista jak vyjádřit to, co ve mně článek, blog či samotný autor vzbuzuje, plus nemám ráda sentimentální výrazivo typu "máš moc hezký blog" a "tvé články jsou skvělé", ale dnes to musím napsat.
Takže ehm, máš moc hezký blog a tvé články jsou opravdu skvělé.
Ne, vážně. Tvá radost ze života, z východů slunce, z přírody, z jídla, ze zdravého životního stylu a (a to dovedu ocenit nejvíc jakožto jejich milovník) hor! mě inspiruje, nabíjí (není mnoho lidí, kteří by v dnešní době uchopovali žití tak autenticky a osobitě jako ty) a uklidňuje v tom, že život může být také o něčem jiném než jen boji o přežití.
Tak děkuji.
(Doufám, že tě tímto nevylekám ve smyslu takového toho pocitu "aha, tak do teď jsem byla dobrá, snad budu dobrá stále a nezklamu své čtenáře", protože mě by to vylekalo (ale já jsem člověk úzkostný a neurotický, což doufám ty ne)).

5 Délie | 25. october 2015 at 12:35 | React

Ještě jsem zapomněla dodat takový detail, že Courier New je mé nejoblíbenější písmo ,)
(vždycky jsem měla pocit, že se špatně čte, nicméně tady funguje bezvadně, tudíž svůj pocit budu muset přehodnotit)

6 Haper | 25. october 2015 at 22:58 | React

Ahoj, Ofelie :) moc rada procitam tvuj blog a jsem tvou velkou obdivovatelkou ;) jen me zarazi tve varovani pred repkovym olejem. Prave po repkovem bych zrovna na smazeni sahla uplne nejradeji (co se dostupnosti tyce) a to z mnoha duvodu - stabilita, malo mastnych kyselin, dobry pomer omega-6, omega-3 kyselin atd. oproti treba prave zminovanemu slunecnicovemu ;) je tedy idealni volbou, co se zdravi tyce. Jsem zvedavec a vrascilo se mi celo, kdyz jsem si tvuj clanek cetla. Jak to tedy posuzujes ty? :)

7 Andy | Web | 27. october 2015 at 12:30 | React

Skvelý článok! :) ja sama sa snažím stravovať aj variť zdravo nakoľko čakám bábätko, ale sem tam zhrešiť nie je tiež na škodu, samozrejme vždy si treba na všetko dávať pozor :)

8 Ofélie | Web | 27. october 2015 at 14:00 | React

[2]:, [6]: řepkový olej je bohužel velmi špatný kvůli svému dopadu na naši přírodu. Umírají díky němu srnky a zajíci, kteří pozřou rostlinu, v šílených křečích...
Též pro naše zdraví není ideální:
"Problém je totiž především v procesu rafinace jako takovém, při němž dochází k oxidaci vícenenasycených mastných kyselin a tvorbě volných radikálů. A k oxidaci, vzniku volných radikálů a následným zánětlivým procesům dochází i v našem těle, od okamžiku, kdy potravu připravenou na řepkovém oleji pozřeme"
Přestože řepkový olej obsahuje dobrý poměr omega 3 a 6, vysoké procento těchto mastných kyselin znamená vysoké procento právě konkrétně omega-6, která je zánětlivá.
Je důležité sledovat i jak jsou oleje zpracovány, poněvadž i ze zdraví velmi prospěšného extra panenského olivového oleje udělá rafinace nezdravou potravinu...
P.S.- Při rafinaci řepkového oleje dochází k tvorbě trans-tuků, které jsou rakovinotvorné

9 Ofélie | Web | 27. october 2015 at 14:05 | React

[2]: cizrnu večer namočím, ráno vodu vyměním a k večeři vařím- sleju vodu, dám do hrnce hodně čisté a vařím hodinu až hodinu a půl. můžeš přidat majoránku nebo mořskou řasu pro lepší vyplavení nadýmavých látek. nikdy nevařit pod pokličkou- ať se špatné látky pěkně vypaří. když jsem svědomitá, při vaření sbírám bílou pěnu a dolévám čistou vodu. A po té hodině vaření+máčení 12-24 hodin je cizrna také pěkně měkkoučká:)

10 Ofélie | Web | 27. october 2015 at 14:06 | React

[2]: jo a zapomněla jsem ještě na tu xantanovou gumu. můžeš ji sehnat např. na eshopu ekokoza.cz :) (Nejlepší poměr cena kvalita z internetových obchůdků, kde jsem nakupovala...)

11 Ofélie | Web | 27. october 2015 at 14:10 | React

[4]: Moc ti děkuji za komentář, vážím si toho:)
Je pravda, že někdy mívám pocity, jako tohle a tamto bych měla psát a tohle ne, aby se to čtenářům líbilo. Ale nakonec vždy zvítězí moje pohodlnost a říkám si, co, je to můj blog přeci a nějak zvlášť se o něj nestarám, funguje to, tak proč bych to měla měnit :) Přesto jsem samozřejmě vždycky hrozně nadšená, když se někomu strefím do noty a potěším ho:) To ne že ne.

12 KK | Web | 28. october 2015 at 14:49 | React

Super. Dávám si tvůj blog do oblíbených. Díky za seznam, budu se inspirovat. ;-)

13 all-is-magic | Email | Web | 28. october 2015 at 22:38 | React

Á díky za připomenutí psylia, zrovna zítra mám v plánu vyrazit do zdravé výživy a málem bych na něj zapomněla! :)

14 Kristýna N. | Web | 28. october 2015 at 22:47 | React

Skvělý článek! :)

15 Gauri | Email | Web | 8. march 2016 at 14:02 | React

Tebe mi seslalo samo nebe. :-) Chci změnit svůj životní styl na mnohem zdravější. Vyvarovat se chemie a dělat pro svoje tělo to nejlepší.
U Tebe nacházím všechny informace, které bych složitě dohledávala.
Tohle je skvělý článek. Taky mám ráda trhy. Chvíli jsem tam i prodávala. Alpské sýry, klobásky a další bio výrobky. :-)

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.